Norskt förbud mot heltäckande slöjor i skolor... Nyheter Utrikes Nyheter

Norskt förbud mot heltäckande slöjor i skolor…

wedding-808959_960_720

Den norska regeringen vill förbjuda ansiktstäckande plagg i alla skolor på alla nivåer, rapporterar norska medier. Förslaget presenterades av landets kunskapsminister i dag.

– Regeringen föreslår förbud mot ansiktstäckande plagg på utbildningsinstitutioner på alla nivåer, sa kunskapsministern Torbjørn Røe Isaksen under en presentation, enligt norska TV2.

Under måndagen presenterade han tillsammans med integrations- och invandringsministern Per Sandberg lagförslaget. Arbetet med att utforma en lag som förbjuder ansiktstäckande plagg på norska skolor, högskolor och universitet har pågått sedan i höstas.

– Det finns tre huvudskäl till varför vi föreslår detta förbud. Det första är öppenhet och kommunikation, det andra är att utbildningsväsendet är en speciell arena där det är extra viktigt att både elever och lärare kan se varandras ansikte. Det tredje är att detta är lag på lokal nivå och därför bör det förankras i den nationella lagstiftningen, sa Røe Isaksen vidare, rapporterar TV2.

”Förtryckande mot kvinnor”

Lokala förbud har redan införts på vissa platser i landet. Det finns exempelvis förbud mot ansiktstäckande plagg i Oslos skolor, i gymnasieskolor i Østfold och Akershus och vid vissa högskolor.

Om lagförslaget går igenom kommer förbudet gälla i hela utbildningskedjan: förskolor, skolor, högskolor, universitet, introduktionsprogram för flyktingar och undervisning för invandrare. Förbudet kommer att gälla för både elever och personal.

– Det finns ett tydligt och distinkt budskap om att detta är något som vi inte kan acceptera. Vi uppfattar det som förtryckande mot kvinnor. Det hör inte hemma i Norge, säger integrations- och invandringsministern, Per Sandberg till NRK.