Nya småbolag i USA undviker att börsnoteras Ekonomi Nyheter Nyheter

Nya småbolag i USA undviker att börsnoteras

stock-market-649902_960_720

Fler och fler nya, men snabbväxande amerikanska småbolag i USA undviker att börsnoteras på grund av de få fördelar som finns med att vara noterad. Däremot är riskerna väldigt tydliga för företagen, säger Jerry Davis, professor vid University of Michigan till tidningen.

Vid toppåret 1997 var det över 9100 bolag listade på det amerikanska börserna, idag har har den siffran minskat med över 3000 bolag ner till strax över 5700 noterade börsbolag. Det är obetydligt fler än 1982 då den amerikanska ekonomin bara var hälften så stor totalt sett som den är idag.

Särskilt tydlig är trenden bland de nya teknikbolagen då endast 26 stycken börsnoterades under 2016, och dessa hämtade då in 4.3 miljarder dollar i nytt kapital, samtidigt som  icke-noterade teknikbolag fixade in hela 19 miljarder dollar på annat vis.

Enligt tidningen Wall Street Journal resonemang innebär en börsnotering alltså flera nackdelar än fördelar för en börsnotering. Det man pekar på bland annat är att man via en börsnotering får mängder av aktieägare snabbt, men som bara är ute efter kortsiktiga vinster.

Man säger vidare att bolagen blir vid en börsnotering även tvingade att redovisa en rad detaljer om sin verksamheten, som sedan  konkurrenter kan ta och utnyttja.

Källa: SvD

Tror du det kommer att börsnoteras fler bolag 2017 än 2016?