Ryssland vill bärga rysk ubåt tillsammans med Sverige Nyheter

Ryssland vill bärga rysk ubåt tillsammans med Sverige

som-ubaten

Den Ryska ambassaden förbereder ett underlag till den Svenska regeringen enligt ambassadrådet Roman Mirov, där man vill att det två länderna tillsammans ska hjälpas åt att bärga ubåten ”Som”. Ubåten ligger utanför Grisslehamn i Ålands hav.

Victor Tatarintsev som är Rysslands ambassadör i Sverige skickade i maj ett brev till Sjöfartsverket där han förklara att han tyckte att ett sådant samarbete kunde förbättra de ansträngda relationerna mellan länderna, skriver SvD.

Köp direkt från fabriken, största och billigaste prylbutiken på nätet

Fakta om SOM ubåten från Wikipedia:

I samband med inledningen av rysk-japanska kriget fick den ryska marina tekniska kommittén i uppdrag att skynda på expansionen av flottan som helhet, och ubåtsflottan i synnerhet. Parallellt med inhemsk rysk utveckling sågs även förvärv av utländska modeller som ett alternativ. 27 februari 1904 fick Nevsky-varvet i Sankt Petersburg i uppdrag av den ryska marintekniska kommittén (ITC) att bygga fem ubåtar efter modell av ubåten Fulton, ritad av John Philip Holland, byggd 1901, och inköpt till Ryssland den 31 maj 1904 där den fick det nya namnet Som.

Skrovet var byggt av ryskt material medan maskiner och utrustning köptes i USA. 15 juni 1905 började de första provturerna. Den 25 maj 1906, var alla fem båtar i drift. I juli 1907 byggdes ytterligare en båt som användes i subglaciala dykningar.

1909 utrustades fem av båtarna med dieselmotorer från bolaget ”L. Nobel” i stället för de ursprungliga bensinmotorerna. En av båtarna, Beluga, fick en fotogenmotor som tillverkades av ”Körting”. Båtarna deltog i första världskriget med patrullering kring Baltikum. De var baserade i Libava, där de deltog i övningar med andra marina enheter.

Källa: OMNI / WikiPedia